Sluiten

Vliegen naar Curaçao

De luchthaven van Curaçao

Vliegen is dé manier om naar Curaçao te reizen. Als je vanuit Nederland een vakantie op Curaçao wilt vieren dan is dit vrijwel de enige manier om op het Caribische eiland te geraken. Een andere mogelijk is om per boot naar Curaçao te reizen, maar dat gebeurt vrijwel nooit vanuit Nederland. Wel worden er tal van cruises aangeboden die Curaçao in het programma opgenomen hebben.

Wat moet je allemaal weten over het vliegen naar Curaçao? Wij hebben de essentieelste feiten over vliegen naar Curaçao en vliegtickets voor Curaçao voor je op een rijtje gezet.

Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Curaçao

Vanaf het winterseizoen 2023/2024 vliegen er drie luchtvaartmaatschappijen tussen Amsterdam en Curaçao. KLM vliegt al sinds halverwege de vorige eeuw van Amsterdam Schiphol Airport naar Hato Airport op Curaçao. Het is voor deze Nederlandse luchtvaartmaatschappij een van de oudste routes die nu nog gevlogen wordt. Het is tevens een van de lucratiefste vliegverbindingen van KLM.

De vliegtuigtak van touroperator TUI is in 2014 begonnen met het inzetten van eigen vliegtuigen naar Curaçao. Dat deden ze in het begin nog onder de naam Arke, maar al vrij snel werd de internationaal gebruikte naam TUI fly op de toen nieuw geleverde Boeing 787 Dreamliners gezet. De reden van TUI om eigen vliegtuigen in te zetten op de route Amsterdam-Curaçao was heel simpel: zo was TUI niet meer afhankelijk van het prijsbeleid en de vluchtcapaciteit van KLM en kon TUI meer pakketreizen naar Curaçao gaan verkopen.

Om dezelfde reden begint Corendon met eigen vluchten tussen Amsterdam en Curaçao. De vluchten naar Curaçao worden uitgevoerd in samenwerking met het Spaanse World2Fly. Dat doen ze met een moderne Airbus A350-900 die wel van een Corendon livery voorzien is. De vliegtuigen van Corendon hebben één vliegklasse: iedereen vliegt in de economyklasse. Je kunt voor de Corendon-vluchten naar Curaçao tegen een meerprijs wel kiezen voor stoelen met extra beenruimte (XL-stoelen) en/of in de ‘Only Adult zone‘ gaat zitten, zodat je geen kinderen om je heen hebt zitten.

Goedkope vliegtickets naar Curaçao

Niemand wil teveel betalen voor vliegtickets naar Curaçao. De tarieven voor Curaçao vliegtickets zijn flexibel en kunnen van het ene op het andere moment veranderen. De vanaf-prijzen voor vliegtickets naar Curaçao beginnen rond de 600 tot 800 euro per persoon voor een retourtje. Daar komen de boekingskosten bovenop. Die bedragen een tientje tot een paar tientjes per boeking. Tijdens de schoolvakanties liggen de vanaf-prijzen vaak een stuk hoger. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Voor de luchtvaartmaatschappijen en de touroperators zijn dat de lucratiefste reisperiodes. Dat vertaalt zichzelf helaas naar hogere prijzen voor vliegtickets.

Wil je zo goedkoop mogelijk naar Curaçao vliegen? Maak dan gebruik van de volgende tips om goedkope vluchten naar Curaçao te vinden:

  • Reis buiten het hoogseizoen naar Curaçao. Het hoogseizoen loopt van december tot en met april. De schoolvakanties gelden ook als dure reisperiodes.
  • Wees flexibel met je reisdata. Kun je op een andere datum vertrekken of terugreizen, dan kan dat soms honderden euro’s in de ticketprijs schelen.
  • Boek je vliegtickets ruim van tevoren. Een garantie heb je niet, maar vaak geldt dat hoe dichter je tegen de vertrekdatum aan boekt, des te duurder de vliegtickets worden.
  • Houd de aanbiedingen in de gaten. Zowel KLM als TUI fly hebben geregeld periodes waarin ze speciale aanbiedingen voor vliegtickets hebben. KLM had bijvoorbeeld twee keer per jaar de WereldDeal Weken, meestal in januari en aan het einde van de zomer. Tegenwoordig heten deze voordeelperiodes de KLM Real Deal Dagen. TUI heeft iets vergelijkbaars: de TUI Ticket Sale.

Vliegtijd

De gemiddelde vliegtijd van vluchten tussen Nederland en Curaçao is van verschillende factoren afhankelijk. Het hangt er ook vanaf welke definitie je hanteert voor vliegtijd. Wij hebben het over de tijd vanaf het moment dat het vliegtuig begint met taxiën naar de startbaan tot het moment dat het vliegtuig na de vlucht aan de gate staat. Het ‘in file staan’ bij de startbaan – wat op Schiphol weleens wil gebeuren – zal de totale vliegtijd doen oplopen. Hetzelfde geldt voor het taxiën van en naar de gate. Als er op Schiphol de Polderbaan gebruikt wordt, dan is er al zo’n 15 tot 20 minuten nodig voor het taxiën.

De route en weersomstandigheden beïnvloeden de vliegduur. Krijg je als piloot een langere route toegewezen, dan zal het vliegtuig mogelijk meer tijd in de lucht nodig hebben. Bij een hogere kruissnelheid hoeft dat niet persé het geval te zijn.

De hoeveelheid wind mee of wind tegen heeft vrij veel invloed op de vliegsnelheid en daarmee op de vliegtijd. Op de route naar Curaçao is er vaak voor een groot deel sprake van ‘wind tegen’ op hogere hoogte, waardoor het vliegtuig op de heenweg langzamer vliegt. Een kruissnelheid van omgerekend 800 tot 850 kilometer per uur is dan normaal. Op de vlucht naar Amsterdam zorgt ’tail wind’ ervoor dat je letterlijk de wind in de vleugels krijgt. Met een goede wind mee kunnen de kruissnelheden oplopen tot rond de 1000 kilometer per uur.

De gemiddelde vliegtijd van Amsterdam naar Curaçao bedraagt ongeveer 9,5 tot 10 uur. Dit geldt voor rechtstreekse vluchten.

De gemiddelde vliegtijd van Curaçao naar Amsterdam ligt rond de 9 uur. Met een flinke wind in de rug en een korte route kan de vliegtijd verkort worden naar 8 tot 8,5 uur.